Καλωσήλθατε στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής!

Ωράριο : Δευτ. Τετ. Παρ: 08:30-18.00 και Τρ. Πέμ.: 11:30-20:00

Τηλ.: 210 2628639
Διεύθ.: Λεωφ. Μεσογείων 303, Χαλάνδρι

Οι χρήσεις του ιπποφαούς ως φαρμακευτικό φυτό

Οι χρήσεις του ιπποφαούς ως φαρμακευτικό φυτό

Οι τοπικές εφαρμογές του ελαίου του ιπποφαούς, είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση ερεθισμών του δέρματος, όπως: πληγές, εγκαύματα, ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, ψωρίαση. Το έλαιο του ιπποφαούς είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, φλαβονοειδή, πολυακόρεστα οξέα, φυτοστερόλες, σάκχαρα. Το λαδι Ιπποφαούς (Hippophae rhamnoides) είναι άριστο για την φροντίδα του σώματος και θεωρείται κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της Ευρώπης και της Ασίας και ανήκει στα λεγόμενα σούπερ βότανα. Τα 190 ενεργά συστατικά που περιέχει το φυτό προκαλούν θαυμασμό. Το Ιπποφαες είναι μία φυτική "φαρμακαποθήκη" καθώς περιέχει βιταμίνες A, B1, B2, C, E και Κ. Περιέχει ακόμη βήτα-καροτένιο (το πιο πλούσιο), φλαβονοειδή (isorhamnetin, quercetin glycosides, kaempferol), φολικό οξύ, οργανικά οξέα (quinic acid, malic acid), ολεϊκά οξέα (omega-3, omega-6, omega-7, omega-9) και μεταλλικά στοιχεία (Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Σελήνιο). 
Χάρις σε αυτά τα συστατικά ενισχύει τη φυσική ανάπλαση του δέρματος αναπληρώνοντας τη χαμένη υγρασία. Αναζωογονεί και ενυδατώνει τα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα και η φυσική ισορροπία της επιδερμίδας επανέρχεται γρήγορα με αποτέλεσμα να δείχνει πιο λαμπερή και ξεκούραστη μετά από κάθε χρήση. Το δέρμα αποκτά νέα ζωντάνια, φαίνεται ανανεωμένο και αισθητά πιο λείο. Είναι ιδανικό στο να «ενισχύει» άλλα λάδια βάσης και ταιριάζει ιδανικά να αναμιχθεί με λάδι καμέλιας ή λάδι καρύδας.

 Όλες αυτές οι ουσίες έχουν πολύτιμες φαρμα¬κευτικές ιδιότητες για εσωτερική ή εξωτερική χρήση. Με τα φύλλα του και τους φλοιούς του γίνονται θεραπευτικά ροφήματα. Τα ροφήματα αυτά έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σαν αποχρεμπτικά αλλά και σε νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.
Χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών:
Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σε βιταμίνες και σε φλαβονοειδή, πολύτιμα συστατικά για κρέμες ημέρας και νύχτας, κρέμες περιποίησης των ματιών, μάσκες προσώπου, λοσιόν σώματος, έλαιο σώματος, κρέμες χεριών, γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ, ζελ κλπ.. Το έλαιο αυτών των καρπών χρησιμοποιείται ακόμα και σε κρέμες για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών ή για την φροντίδα του στήθους των γυναικών που θηλάζουν. Είναι συστατικό των σαμπουάν, ενώ είναι ένα φυτικό συντηρητικό εξαιτίας τις βιταμίνης Ε που περιέχει.
Ευεργετικές επιδράσεις του ιπποφαούς στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι αξιόλογο διατροφικό συμπλήρωμα, εξαιτίας των πολλών βιταμινών που περιέχει, με αποτέλεσμα να προσφέρει τόνωση, ευεξία και ενέργεια, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό. Δρα επίσης κατά των τοξικών ουσιών που προσλαμβάνουμε καθημερινά, του οξειδωτικού στρες που προκαλεί η νικοτίνη στους καπνιστές και γενικότερα κατά του στρες. . Χρησιμοποιείται για την προστασία των καρκινοπαθών από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. . Προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, στην προστασία των αγγείων, στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. . Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα. . Ρυθμίζει το μεταβολισμό . Έχει προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. . Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων του ήπατος, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn. . Τέλος προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση.